Banner
Cum alegi solutia de securitate potrivita?
Joi, 13 August 2009 13:28   
BitDefenderBitDefender producatorul autohton de solutii de securitate, ofera cateva recomandari utilizatorului final pentru alegerea unei solutii de securitate pentru calculatorul personal.

In prezent amenintarile informatice se inmultesc si cresc in medie cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nevoia pentru implementarea unei solutii de securitate se resimte din ce in ce mai mult in randul utilizatorului casnic care este conectat la internet, vorbeste pe chat cu prietenii, sau impartaseste poze, clipuri cu prietenii.

Atunci cand utilizatorul ia decizia sa se protejeze impotriva atacurilor informatice, acesta trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte. Unul dintre acestea este rata de detectie. O solutie de securitate trebuie sa aibe o rata de detectie ridicata, sa descopere toate amenintarile informatice in mod proactiv si sa le anihilize imediat ce acestea sunt reperate de software. Exista institutii internationale independente de testare si analiza, precum AV-Test.org (av-test.org) sau VirusBulletin (virusbtn.com). Acestea efectueaza teste pe produsele de securitate si dau public rezultatele acestora pentru a oferi utilizatorilor o imagine completa asupra suitelor de securitate disponibile pe piata.

Apoi utilizatorul casnic trebuie sa tina cont de nivelul de mobilitate si confortul oferit de tehnologia informationala. Posibilitatea de a achizitiona un laptop este extrem de mare si tot mai multi utilizatori prefera un astfel de calculator, mai ales ca este mai usor de transportat. Asadar, solutia de securitate trebuie sa aiba un mod de lucru in care sa nu solicite bateria. O astfel de functie poate detecta automat cand calculatorul ruleaza pe baterie, economisand astfel din energia si resursele consumate.

In plus este deja comuna folosirea unor dispozitive precum stick-urile USB, CD-uri sau DVD-uri de catre utilizatori pentru salvarea de fisiere audio si video. Aceste medii sunt deseori purtatori de malware si solutiile de securitate trebuie sa detecteze si sa blocheze cu usurinta orice incercare de atac din partea acestora. Functii precum firewall-ul, filtrul de spam, anti-phishing ar trebui de asemenea sa fie activate pentru prevenirea oricaror scurgeri de informatii.

Si nu in ultimul timp o solutie de securitate ar trebui sa fie usor de folosit si instalat de catre orice utilizator, fie ca este un incepator sau un utilizator avansat, Este important ca produsul sa fie localizat in limba romana, pentru a fi mai pe intelesul tuturor. Apoi, trebuie sa ofere indicatii clare cu privire la urmatorii pasi ce trebuie urmati in momentul descoperirii unui virus informatic in sistem sau sa blocheze accesul la anumite site-uri suspecte de atacuri de phishing.

De asemenea este important ca utilizatorul sa cunoasca si modul in care solutia de securitate functioneaza. Multi producatori realizeaza solutii antivirus bazate pe semnaturi (amenintari informatice deja cunoscute care exista intr-o baza de date). Din acest motiv calculatoarele nu sunt protejate impotriva amenintarilor noi. Alti producatori folosesc asa-numita protectie „euristica”, modalitatea ideala de a identifica noile amenintari, prin construirea unui mediu virtual, inclusiv o serie de dispozitive hardware virtuale care imita structura unui calculator real, oferind o rata de detectie ridicata, fara a genera un numar mare de rezultate fals pozitive si fara a afecta viteza de lucru a calculatorului. Aceasta metoda combinata cu o baza de semnaturi completa ofera cea mai buna protectie pentru utilizatorul final.

BitDefender recomanda tuturor celor interesati:

1. Gasiti putin timp pentru a va informa despre cum sa va protejati identitatea si calculatorul personal.

2. Cumparati si folositi un program antivirus fiabil. Alegeti un antivirus cu rata de detectie buna, care sa va asigure o protectie completa.

3. Folositi o solutie firewall de incredere. Unele sisteme de operare sunt dotate cu un firewall care filtreaza traficul numai la intrare. Folositi un firewall care poate controla traficul Internet atat la intrare, cat si la iesire.

4. Nu deschideti e-mail-urile venite de la expeditori necunoscuti sau in care nu aveti incredere. Multi virusi se raspandesc prin mesajele e-mail. Cereti o confirmare din partea expeditorului daca aveti indoieli.

5. Nu deschideti fisierele atasate mesajelor care au un subiect suspect sau neasteptat. Daca intentionati sa le deschideti, salvati-le mai intai pe hard disc si scanati-le cu un program antivirus actualizat.

6. Stergeti orice e-mailuri primite in lant sau nedorite. Nu le trimiteti mai departe si nu raspundeti expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru ca nu este dorit si cerut si pentru ca duce la supraincarcarea traficului de Internet. In plus poate fi chiar un atac phishing.

7. Actualizati-va sistemul si aplicatiile cat de des posibil. Unele siteme de operare si aplicatii pot fi setate sa se actualizeze automat. Folositi-va cu incredere de aceasta facilitate. In cazul in care nu instalati indeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au gasit deja remedii.

9. Nu copiati nici un fisier daca nu-i cunoasteti sursa sau nu aveti incredere in aceasta. Verificati sursa fisierelor pe care le descarcati si asigurati-va ca programul antivirus a verificat deja fisierele.

10. Creati fisiere de rezerva ale documentelor personale importante (corespondenta, documente, imagini si altele asemenea) in mod regulat. Stocati aceste copii pe suporturi mobile, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri. 

Sursa: BitDefenderAdauga acest articol in reteaua ta de socializare favorita:
 
 

Articole din categoria Securitate

O aplicatie Android legitima a fost virusata pentru a trimite mesaje SMS catre numere cu suprataxa

Securitate | 6 Martie 2011 | Hits: 11029 | Comments

Google AndroidVremurile in care telefoanele mobile erau trecute cu vederea de catre hackeri incep sa apuna. Symantec a descoperit o aplicatie ...

Continuare

Microsoft anunta pentru saptamana viitoare un pachet de update-uri ce rezolva 22 de bug-uri si 3 vulnerabilitati "zero-day"

Securitate | 4 Februarie 2011 | Hits: 5933 | Comments

Microsoft logoMicrosoft a anuntat astazi ca lucreaza la mai multe update-uri de securitate pentru sistemul de operare Windows si browserul Internet Expl...

Continuare

Un update al popularului program anivirus AVG a provocat serioase probleme utilizatorilor

Securitate | 4 Decembrie 2010 | Hits: 6829 | Comments

AVG Antivirus program logoLansat in ziua de 02 decembrie, unul din update-urile de securitate ale suitei antivirus AVG a dus imediat dupa instalare la imp...

Continuare

Utilizatorii retelei sociale LinkedIn, victime ale unui atac spam de proportii in luna septembrie

Securitate | 1 Noiembrie 2010 | Hits: 4190 | Comments

Kaspersky Lab logoExperţii Kaspersky Lab au redactat un raport al atacurilor de tip spam din luna septembrie, informand cu privire la cantitatea fo...

Continuare

Din octombrie, Microsoft Security Essentials va fi oferit gratuit si mediului de afaceri

Securitate | 23 Septembrie 2010 | Hits: 6043 | Comments

Microsoft logoCompania Microsoft a anuntat miercuri 23 septembrie ca incepand din luna octombrie, suita de securitate Microsoft Security Essenti...

Continuare
next
prev

Joaca-te online!

Nu sunt articole similare

Utile

Nu sunt articole similare

Review-uri Computer-Arena.ro

Review: Gamepad Genius Wireless Grandias 12V
Review: Gamepad Genius Wireless Grandias 12V
Introducere: Viata unui gamer nu este intotdeauna usoara, iar posibilitatea achizitionarii device-urilor atat de necesare acestei pasiuni este de cele mai multe ori extrem de costisitoare. Producatorii de console si accesorii pentru gaming ...
0 Comentarii 9066 Accesari

Topuri Computer-Arena.ro

Saptamana viitoare incepe IDF (Intel Developer Forum). Ce ni se pregateste?
Saptamana viitoare incepe IDF (Intel Developer Forum). Ce ni se pregateste?
Incepand de saptamana viitoare intreaga comunitate IT, precum si jurnalistii de specialitate vor avea ochii atintiti asupra evenimentului IDF (Intel Developer Forum) organizat anul acesta la San Francisco. Desi nu dureaza decat trei zile (Luni, Marti ...
0 Comentarii 33962 Accesari

Cel mai citit articol (7 zile)

Informatie indisponibila momentan